nedelja, 27. oktober 2013

Prava kristjanova drža

V današnjem evangeljskem odlomku je treba najprej pojasniti eno zadevo, to pa je ta, da ko Jezus govori o farizeju, govori o nas vernih, vključno z mano, saj smo, to si moramo priznati, pogosto zelo podobni omenjenemu farizeju. Da bi bili podobni cestninarju, bi potrebovali veliko mero ponižnosti in skesanosti, ki nam tako pogosto primanjkujeta. Prav zaradi tega gredo naše molitve in daritve tako težko k Bogu. Molitev, ki jo duhovnik moli sklonjen pri oltarju po prinašanju darov se namreč glasi: "Gospod, sprejmi nas, ponižne in skesane, in naj ti ugaja naša daritev."

Tu je zelo pomemben podatek, da sta šla farizej in cestninar molit v svetišče. Kako pogosto je naše prihajanje v cerkev molit nekaj tako samoumevnega in stvar neke navade, da se sploh ne zavedamo, kam smo prišli in pred kom tam smo. Cerkveni prag za nas ni več nikakršen mejnik, čez katerega pridemo iz vsakdana v sveto. Če bi se namreč tega zavedali, potem še zdaleč ne bi tako ponosno in pokončno stopali po cerkvenem prostoru kot da smo gospodarji vsega, ki si lahko vzamejo, kar pač hočejo. Kako pogosto je naša zahvala ena sama hinavščina, ker je bolj kot zahvala to hvala, in sicer lastna, ker delamo praktično vselej napačne primerjave. Primerjamo se namreč, kakor farizej iz evangelija, z drugimi ljudmi, vendar je vsak od nas, kadar stopi v svetišče, pa če je to polno ali prazno, postavljen ne pred ljudi, temveč pred Troedinega Boga, Sveto Devico Marijo, angele in svetnike, kakor tudi pred verne duše, ki se za nebesa še očiščujejo.

To so tisti, s katerimi se moramo primerjati. V cerkvi bi morali biti vedno z nekim strahospoštovanjem, ker smo mi, ki smo nepopolni in grešni, pred Gospodom, ki je popoln, vsemogočen in je svet. Mi, ki smo vsi umazani in ranjeni od greha, smo pred njo, ki je Brezmadežna. Mi, ki pogostoma živimo tako brezbrižno do Boga in bližnjega, se nahajamo pred celo množico tistih, ki so v času svojega zemeljskega življenja znali živeti v ljubezni do Boga in bližnjega, ki so se trudili za svetost, sedaj pa so sveti.

V cerkev lahko hodimo tako in drugače. Lahko se hodimo, kakor farizej, samo kazati, lahko pa, po drugi strani, prihajamo s pravim ciljem in namenom, s pravo željo. Ne nazadnje se to potem kaže v vsakdanjem življenju, ker ta "biti pred Bogom" velja tudi v vsakdanjem življenju. Krščanstvo in katolištvo ne sme postati neki naš bojni prapor ali medalja, s katero se bi pred drugimi ponašali. Krščanstvo ni samo neki nauk, skupek nekih vrednot, temveč je življenje po veri, sicer postane, kot pravi Brague: "malikovalstvo najslabše sorte, ko nekdo postavlja Boga v službo čaščenja samega sebe. Če je potem to posameznik ali nacija, se bistvo ne spremeni. Malikom pa je vselej treba žrtvovati nekaj živega, kot recimo evropsko mladino, ki je bila poklana v Verdunu." Če je krščanstvo samo moja značka, s katero se ponašam, ni pa zares vera, torej nekaj takšnega, kar zahteva celotnega človeka, potem: "Za te ljudi mora Cerkev samo "zagovarjati neke vrednote" in ne popuščati pri moralnih normah. Vendar, ali se oni sami tega držijo? Ne vedno... Hočejo organizacijo s strogo linijo, z jasno določeno "številko ena". Na koncu se sprašujem, če ne sanjajo o Cerkvi, narejeni po modelu komunistične partije Sovjetske zveze."

Brague nadaljuje, da: "Krščanstvo se ne zanima samo zase. Zanima se za Kristusa. Pa tudi Kristusa samega ne zanima lastni jaz, ampak ga zanima Bog, katerega kliče na edinstven način: "Oče". In anima se za človeka, kateremu ponuja nov dostop do Boga." 

V razpravi o farizeju in cestninarju tako ne gre za razpravo o tem, kakšni so "tisti, ki neprestano žebrajo rožni venec in so vsak dan pri maši". Gre za držo. Ali iščeš, ko prideš v cerkev, ko moliš samo to, kako bi samega sebe opravičeval in zagovarjal? Se želiš delati lepega pred samim seboj? Vsakdo išče vsaj malo tudi to, zato pa potem išče tudi vsaj nekaj gotovih okvirov, da bi se lahko opravičil samemu sebi in samemu sebi opravičil tudi svoje ravnanje. Ni kriv ne rožni venec ne sveta maša, če v svojem krščanstvu ne napredujemo. Potrebno je spreobrnjenje, da nastane v nas kaj prostora, da bodo tiste milosti, ki nam jih daje Cerkev (pri tem se seveda vprašam, kako naj bi bil rožni venec nekaj slabega, ko pa ga je Marija, ko se je prikazala, velikokrat držala v roki in nekatere vidce celo učila moliti to molitev) zares v nas začele delovati. Treba je nekaj malega ponižnosti, da sprejmemo tisto, kar nam predlaga sveta Cerkev v slavljenje in verovanje, čemur z eno besedo rečemo "izročilo". 

Ni komentarjev: