nedelja, 1. avgust 2021

Da bi evharistični čudež rodil sadove

Misel na 18. nedeljo med letom

Kot je lepo dejal sobrat biblicist, don Fabio Rosini, je velika razlika v tem, da je nekdo bil priča samemu čudežu, kakor se je to zgodilo mojemu zavetniku, apostolu Andreju, apostolu Filipu in še kateremu od njih, za razliko od ljudi, ki so samo potem bili deležni rezultatov tega čudeža. Čeprav drži, da so tja na tisti travnati kraj, ki označuje glede na psalm o Dobrem pastirju Božjo prečudovito previdnost, prišli prav zato, ker so slišali o številnih »znamenjih«, ki jih je Jezus delal. Podobno je vsakemu kristjanu, ki vidi in doživi, ki ga Bog nagovarja, ki ga molitev in zakramenti nasičujejo, ko sicer ostalim predaja rezultate teh čudežev Božjega previdnega delovanja, ne more pa storiti veliko več od tega, da te ljudi, ki tega še niso bili deležni, povabi k viru vsega tega. 

Vidimo potem rezultat, saj množica išče Jezusa nato iz napačnih vzgibov, saj iščejo telesno hrano, ki jotak mogočni čudodelnik seveda lahko zagotovi, vendar pa jim on daje takšno hrano, ki ni od tega sveta, to je nadnaravna hrana, kdor pa jo vredno uživa, bo živel vekomaj, gre torej onkraj tega zemeljskega življenja. Zato marsikdo noče več slediti Jezusu, kar pove apostol Janez kasneje, vendar pa on daje hrano, ki celostno nasiti in napoji človeka. Žal premnogi, ki iščejo le telesno in materialno zadovoljitev, gredo iskat na druge, napačne naslove. Sveti Janez pa tu govori o ustanovitvi presvete evharistije, o sveti maši, kjer se edinole dobi ta »kruh življenja«, katero pa ni le zemeljsko in materialno, ampak gre za celostno življenje, ki je večno, saj izhaja iz Boga in se k njemu vrača, Bog pa je večen. 

Kakor pa smo zadnjič govorili, ni dovolj samo biti navzoč pri sveti maši in samo uživati ta presveti zakrament, temveč se je treba na to tako zunanje kot tudi notranje pripraviti. Pripraviti je potrebno svoje telo z evharističnim postom in dostojno obleko in pripraviti je treba svojo dušo, da je v Božji posvečujoči milosti. Zato je tesno povezana sveta spoved z evharistijo. Dandanes žal vidimo precejšnje vrste za obhajilo, prav takšnih ali vsaj podobnih vrst pa ne vidimo pred spovednicami. Vendar pa brez človekovega notranjega sodelovanja ne more biti duhovnih sadov uživanja Svetega Rešnjega Telesa.

Objavljeno v tedniku Novi glas

Ni komentarjev: