ponedeljek, 08. junij 2009

O pravem moškem

Wolverine iz filma »Možje X na začetku: Wolverine«, Avstralec Hugh Jackman, je pred dobrim mesecem dni za italijansko modno revijo povedal nekaj svojih opažanj, ki so zelo zanimiva. Med drugim je povedal nekaj zanimivega o tem, kako si moški izbirajo danes sopotnice: »Danes je sporočilo naslednje: vzemi si žensko, ki jo želiš. Kakor da bi hodil po nakupovalnem centru z listkom s seznamom nakupov. Veliki joški, ok. Dobra rit, ok. Ne teži – perfektna. Vprašanje, ki bi si ga pa morali zastaviti, ni »kaj želim?«, ampak »kaj ji imam ponuditi?«.

Hugh Jackman je srečno poročen in pravi, da je njegova poroka največja dogodivščina njegovega življenja, boljša od katere koli stripovske zgodbe.

Obregne pa se tudi ob moške današnjega časa: »Žal so moški izgubili zavest o svojem poslanstvu. Se depilirajo, na polički v kopalnici pa imajo več krem kot jih imajo ženske. So plašni, pogosto jočejo…«. »Morate sicer razumeti, da sem doma iz Avstralije, kjer se moški pozdravljajo tako, da povišajo glas, seveda se tudi sam kdaj raznežim, vendar pa mi je današnji koncept moškosti popolnoma tuj.« »Nekoč je bilo upodabljanje moškosti povsem drugačno – v slikarstvu in kiparstvu so bili moški veliki in mišičast, z velikimi trebuhi, da bi se lahko iz srca smejali. Njihova zunanjost je kazala na notranjo trdnost. Danes na naslovnicah modnih revij najdemo same anoreksične, blede moške, ozke v pleča. Zdi se, kot bi bili vedno zaprti, kadar pa govorijo, se zdi, da vreščijo. Gre za zunanji znak njihove šibkosti, poženščili so se.«

Gre resnično za zanimiva razmišljanja o vidikih, ki se jih danes morda premalo zavedamo oz. jih premalo poudarjamo. Moški je izgubil svojo istovetnost, kakor jo je tudi ženska. Prihaja do zamenjave vlog. Morda je v tem primeru tradicija oz. tradicionalno pojmovanje odnosa med moškim in žensko ter njune istovetnosti spet postalo nekaj aktualnega. Morda je prav to potrebno, da tudi družina spet pridobi na vrednosti svoje neodtujljive vloge. Povejte, kaj mislite vi.

1 komentar:

Lojze Potočnik pravi ...

Super Andrej. Postal si prava zdrava konkurenca Teologiji lepote, ki sem jo poslušal, a žal nisem mogel dobiti ocene v indeks. Je pa bila ena prava lekcija zame.
Lepo si opisal današnjega moškega. Sedanji moški je poženščen, tudi z lepotnimi operacijami, in si išče žensko tudi prek spleta v virtualnem, namišljenem svetu.
Modni kreatorji za manekenske mere žensk, pa se ve, da so povečini homoseksualci - geji.
Potem pa se ne čudimo kakšnim anoreksijam pri dekletih.
Idealnega moškega pač ni. Smo samo približne kopije ideala.
Če pogledam iz pripovedovanj moje bivše sošolke, mora imeti kup denarja, lep avto, jahto,...Ni važno, če je to dobil tudi na goljufljiv način.
Hvala za razmišljanje.