sobota, 23. julij 2011

Projekt

Še s tremi podobami o nebeškem kraljestvu zaključujemo Matejevo trinajsto poglavje. Jezus govori o zakladu, zakopanem na njivi, o biseru na tržnici in o mreži, ki jo ribiči vržejo v morje. V svetu, zaznamovanem s tržnim gospodarstvom, večkrat slišimo besedo 'investicija', ki pomeni, da določena svoja denarna sredstva vložimo v nekaj, lahko tudi v nek projekt, saj slišimo, kako je bilo potrebnih več 'investitorjev', torej tistih, ki so vložili svoj denar, za izgradnjo določenega objekta. 

Nič drugače ni tudi v primeru nebeškega kraljestva. Tudi to je nek 'projekt', v katerega se nam, po Jezusovih besedah, splača 'investirati'. Razlika z vsakdanjim življenjem je, poleg nekoliko abstraktnega projekta, tudi v sredstvih, ki jih je treba vložiti. To niso denarna sredstva, ki jih nima vsak človek veliko, temveč le nekateri mogočneži. Sredstvo, ki ga lahko oz. ki ga moramo vložiti v projekt 'nebeško kraljestvo' imamo vsi ljudje. 

Po preroku Izaiju nam tako govori: "O vsi, ki ste žejni, pridite k vodi, in vi, ki nimate denarja, pridite, kupite in jejte! Pridite, kupite brez denarja, brez plačila vino in mleko" (Iz 55,1). Bog nam pravi, da za to, da si pridobimo nebeško kraljestvo ne potrebujemo denarja, ampak nekaj drugega. Navezanost na zemeljske dobrine nas v tem primeru celo ovira pri odločitvi, ker le-te za nas niso bistvene za projekt 'Nebeško kraljestvo' - zato kakor mladeniču tudi nam pravi: "Pojdi, prodaj, kar imaš, in daj ubogim in imel boš zaklad v nebesih" (Mt 19,21) ... ali, v našem primeru: "In našel boš zaklad na njivi." 

Kaj je torej treba investirati v ta projekt? Svoje življenje vendar, ki nam ga je Bog po starših podaril ob spočetju.Saj pravi Jezus na več mestih, da nam ta pretirana skrb za minljivo življenje ne koristi, koristi pa nam nasprotno, zlasti za naš projekt, če svoje življenje 'izgubimo', če ga torej žrtvujemo za ta naš projekt. V tem primeru se žrtvovanje življenja za kariero res splača in družina in družba zaradi tega ne trpita, še več, zaradi tega sta lahko samo še bolj zadovoljni. Žrtvovati svoje življenje za nekoga namreč pomeni nekoga zares ljubiti. Več prave ljubezni, torej tiste, ki se je sposobna darovati, se žrtvovati za drugega, pa je za svet oz. za človeštvo nadvse koristno, bolj kot ves denar in oblast. 

Seveda so besede eno, resničnost pa nekaj drugega. "Trda je ta beseda. Kdo jo more poslušati" (Jn 6,60), pravimo. Zato, da bi 'se šli ta projekt' je namreč potrebna vera. In prav zaradi tega "Projekt Nebeško kraljestvo" ni za vsakogar prava investicija, kakor tudi drži, da tega projekta ne zmore vsak, pa čeprav ima zanj tako možnost kot sredstva.

Ni komentarjev: