nedelja, 29. april 2012

Med plačancem in dobrim pastirjem


Jezus se predstavi kot dobri pastir, ne pa kot najemnik oz. če bi vzeli dobesedno – kot plačanec. Danes nas ljudi vodijo takšni plačanci. Razlika med enim in drugim vodnikom je očitna, ker je njuna razlika v ljubezni. 

Plačanci so tisti, ki ničesar ne delajo zastonj, ampak v zameno za svoje usluge zahtevajo zelo veliko. Današnji človek je nagnjen k temu, da živi nekomu in za nekoga, kateremu na takšen ali drugačen način plačuje. Pa ni nujno, da so ti naši plačanci ravno ljudje, ker so to lahko vsi tisti maliki, ki jih imamo, ki jim služimo. Zakaj to delamo? Ker ne verjamemo v pravo ljubezen, ker ne verjamemo v zastonjskost Gospoda Jezusa. In zato si vedno želimo, da bi nad sabo imeli še nekoga, nekega gospodarja, najemnika – kot je rečeno v evangeliju. 

Toda, ta se vendarle postavi med mene in Jezusa Kristusa. Želimo si nekoga, ki pa nas bo ob prvi nevarnosti – ko pride volk – pustil na cedilu. Mi toliko govorimo o tem dobrem pastirju, katerega ljubezen je – kot je jasno iz evangelija – nora, zastonjska, darovanjska: »Za ovce dam svoje življenje.« (Jn 10,15). Vendar si raje izbiramo plačance, da nas vodijo – to je za nas nekaj normalnega, običajnega. 

Odpreti se dobremu pastirju namreč ni prav nič lahko, ker potegne za seboj marsikaj – zato je namreč treba nekoliko kritično presoditi svoje odnose. Jezus zahteva celega človeka. Zanj se moramo odločiti z vsem srcem. On se mi namreč ponudi kot tisti, ki se bo boril z volkom – ki se bo torej boril z zlom, z ničem. On je tisti, ki bo tudi krvavel zame. 

Na takšno ljubezen pa ne morem odgovoriti polovičarsko, temveč lahko odgovorim le z vsem svojim bitjem, z vsem, kar sem. Za dobrega pastirja se je treba zavestno odločiti. To pa je danes težko. 

Odločati se danes ni več moderno, ni več »in«, ni več »trendovsko«. Vedno si želimo pustiti nek izhod v sili, vedno želimo malo taktizirati, biti malo tu in malo tam. Vera, zakon in podobne zadeve se nam zdijo neka kletka. Smo pač v tej tržni logiki in iščemo vsi svoje lastne koristi... In vendar si v svojem srcu želimo te prave ljubezni, želimo si dobrega pastirja – Jezusa Kristusa, pa tudi drugih dobrih pastirjev, takšnih, ki se trudijo ljubiti kakor on. 

Cerkev danes posebej moli za duhovne poklice, za duhovnike (tudi redovnike in redovnice, misijonarje in misijonarke) torej, ki se moramo upodabljati po Jezusu Kristusu in njegovi ljubezni. Ne smemo biti najemniki, plačanci, ki bi videli v ozadju le svoje koristi, temveč tisti, ki se razdajamo. Vsak na sebi lasten način. Drugače lahko takoj zapremo »barako«, kot rečemo na Primorskem. 

Pa ne le duhovniki – po dobrem pastirju in njegovi ljubezni se mora upodabljati vsak kristjan v svojem stanu. Zakonci, starši... Le tako imajo naše skupnosti, naše družine, vse naše vezi, tudi naša prijateljstva – tisto pravo trdnost in vsebino. 

Moramo pa tudi vedno ohraniti tisto zaupanje, kakršnega imajo do svojega pastirja ovce. Krščanska vera je namreč v zaupljivem odnosu z Jezusom Kristusom. Ne dajajmo svojega srca naprodaj, to mislim precej dobesedno, ampak ga izročimo edinemu pravemu dobremu pastirju. Le tako bomo zares svobodni in srečni. Z Jezusom kot dobrim pastirjem, lahko resnično zaživimo. Vse drugo je životarjenje in blodenje po svetu brez cilja.

Ni komentarjev: