četrtek, 2. oktober 2008

Muslimani 1

Medtem ko se v Kölnu krešejo mnenja glede džamije, se v Ljubljani, kljub splošnemu konsenzu glede potrebnosti gradnje muslimanskega svetišča, še ni zgodilo nič. V Nemčiji je »Prerokovih sinov«, predvsem Turkov, seveda veliko več, tako da se trenutno gradi ali pa je v načrtu kar dvesto džamij. Navkljub dejstvu, da je gradnja cerkva v Nemčiji povsem zastala, pa pri Džamiji v Kölnu težav ne dela Cerkev, temveč nekateri proti islamski skrajneži, ki bi z muslimani radi poračunali kar tako, kakor je Hitler z Judi.

Bi pa sedaj prešel na splošno razmišljanje. Včasih se je Cerkev borila s komunisti, ki pa jih danes na tak način ni več. Od držav so ostale le še Kitajska, Kuba in Severna Koreja, nekaj sledi komunističnega mišljenja pa najdemo še v novih demokracijah, ki so prej bile pod rdečim jarmom (med njimi sveda tudi Slovenija).

Kot vse kaže se je sedaj v središču znašel islamizem (ideološki sistem na podlagi islamske vere), o katerem vse do druge polovice dvajsetega stoletja, to je do dekolonizacije, sploh ni bilo ne duha ne sluha. Včasih je bil Islam v očeh Zahoda neke vrste fosil nerazvitih dežel, ki se ga je našlo le okrog tropov, danes prehajamo v drugo skrajnost, ko marsikdo napoveduje, kako bo ta vera zagospodovala celemu svetu.

V bistvu se je tako razmišljalo že glede komunizma, ki pa ni trajal prav dolgo, čeprav v nekaterih pogledih dovolj dolgo. Je mogoče, da se podobno v razvitem svetu zgodi tudi z Islamom? Ob svojem širjenju po Zahodu, se bo moral soočiti z vsemi našimi strupi, racionalizmi, sekularizmi, laicizmi. Islam ima šeststo let manj od Krščanstva in mora še skozi vse faze Reforme, Renesanse, Razsvetljenstva, Scientizma, ki jih je vera v Kristusa dala skozi in ostala živa, čeprav seveda ni šlo brez izgub in kriz.

2 komentarja:

Kaplan Marko pravi ...

Ko to praviš, mi prihaja na misel prizor iz filma "Vojna svetov" s Tomom Cruisem v glavni vlogi :), kjer so nezemljani z boljšo opremo in tehnologijo, ki bi zagotovo iztrebila zemljane, pomrli, ker niso bili imuni na toliko in toliko bakterij. Ne vem, ali bo ta religija zavladala svetu. Osebno mislim, da je to malce prenagljena trditev. Kot tista, ki pravi, da bomo kmalu vsi Kitajci. Jaz ne bom, to je gotovo. In če bo še kdo poskrbel, da se bo v ljudeh prebudila identiteta, ki se kaže v ZDRAVI kulturi, potem bo ostal še kak Slovenec. Dovolj, da jih bo za seme. Izraelce so pobijali, jih preganjali, pa glej, še zmeraj regirajo svet. :)

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Nisem trdil, da bo Islam zavladal svetu, ampak, da obstaja veliko takih, ki gredo v take skrajnosti in to napovedujejo. Kar se nadaljuje pa skuša dokazati, zakaj se bi to na Zahodu ne moglo kar tako zgoditi. Islam prihaja k nam in se širi skupaj s številom njegovih vernikov, tako kot se povečuje število kitajcev, pa nekateri spet gredo v skrajnosti in napovedujejo, kako bo ves svet Kitajska.

Torej, članki bi radi odgovorili tistim, ki kar poprek trdijo, da bo Evropo in ves Zahod preplavil Islam, pa jim je treba dati tudi protiargumente.