nedelja, 28. november 2021

Dvignimo k nebu svoje glave

Misel na 1. adventno nedeljo

Ko vstopamo v novo cerkveno leto, se v začetku adventa vselej še mudimo pri premišljevanju poslednjih časov, zato pa tudi poslednjih človekovih reči. Zanimivo je rečeno v evangeliju, da se bodo ljudje pravzaprav izčrpavali zaradi strahu in pričakovanja tega, kar se bo zgodilo. Kot bi opisovalo naše čase, v katerih živimo. 

Velika večina ljudi je terorizirana pred tem, kar bo. Zdravi strah pred smrtjo je v današnjih časih postalteror, pa bi to še močnejše opozorilo na to, da nas ta ločitev s tega sveta pač vse čaka, moralo veljati kot opozorilo, da nas seveda mora biti strah, ampak pred tem, da nas ta trenutek ne bi našel nepripravljenih. V resnici bi morali, kakor nas opozarja naš Gospod, dvigniti glave. V svetu, ki živi v svojem napuhnjenem prepričanju, da bo vse zmogel brez Boga, je potrebno opozoriti, da tako ne bo šlo. 

Ne obstaja noben čudežni napoj, ki bi omogočil, da se prej ali slej ne bi morali posloviti od tod in se prikazati pred Kristusovim sodnim stolom, da položimo račune. Zato moramo bdeti nad samimi seboj, kar pomeni, da se moramo samo-obvladovati, da si moramo vladati, da moramo, skratka, biti podobe Kristusa-Kralja, za kar smo bili pri krstu in birmi tudi maziljeni. Gospod nas opozarja, naj naša srca ne bodo obtežena z razuzdanostjo, pijanostjo in življenjskimi skrbmi, ker nam potem ni rešitve, če nas konec doleti v takem stanju, da smo že v bistvu živo truplo. Vemo, da se tam zberejo jastrebi – pride Božja sodba. 

Poskrbimo, da spet v polnosti zaživimo – obudimo svoje zaspano duhovno življenje, preveč oteženo s posvetnimi skrbmi. Antifona »O, Ključ Davidov« v božični devetdnevnici lepo kliče Gospoda, ki naj reši jetnika, ki sedi v temi in smrtni senci. Vendar bomo rekli skupaj s sv. Avguštinom, da ne bo šlo brez našega pristanka in dela: »Gospod, ki te je ustvaril brez tebe, te ne bo rešil brez tebe«. V adventu se torej znova močno povežimo z Bogom, Marijo, angeli in svetniki – k nebu povzdignimo solzne oči. Obnovimo in poglobimo svoje molitveno in zakramentalno življenje.

Objavljeno v tedniku Novi glas