nedelja, 23. januar 2022

Duh nad nami

Misel na 3. nedeljo med letom

Evangelist Luka veliko govori o Svetem Duhu, ki bdi nad Gospodom Jezusom, seveda pa se razume, da je skrivnostno hkrati navzoč tudi Oče, pa četudi glasno nastopi samo pri dogodku krsta v Jordanu. Je pa to dejstvo Gospodovega Duha, ki bdi, tudi dejstvo vsakega kristjana, ki je bil maziljen, še posebej, če je bil z oljem Sv. Duha potrjen še pri birmi, ne samo pri krstu. Vsekakor bdi nad nami in nam trosi Božjo pomagajočo milost, da bi mogli dobro misliti, govoriti in delati, pa da bi se mogli spreobrniti in se pri spovedi očistiti za prejem posvečujoče milosti, Božjega življenja. 

Nihče od nas pa ni sam, saj Božji Duh bdi nad njim, kakor mati koklja bdi nad svojimi jajci, da bi se iz njih izvalilo novo življenje. Tako se namreč tam v začetku izrazi Sveto pismo, kakor nam pove biblicist don Fabio Rosini. Dejstvo je torej, da smo s krizmo, ki je olje Svetega Duha, bili maziljeni, a je hkrati resnično tudi dejstvo, da se ta Duh nikomur ne vsiljuje pri tem svojem blagodejnem bdenju. Potrpežljivo čaka na naše sodelovanje. Svoje darove je že prinesel in dal, na nas pa je, da z njimi sodelujemo, da jih uporabimo, da bi potemtakem, po besedah sv. Pavla, obrodili duhovne sadove. Podobno ubogi materi, ki čaka svojega izgubljenega sina, da se vrne. Ne vsiljuje, samo potrpežljivo čaka. Tako je z našim Bogom. 

Mi bi se tega dejstva stalne duhovne navzočnosti morali precej bolj zavedati, pa bi nam veliko več pomenila potem še resnična navzočnost pri svetih zakramentih, še posebej pri sveti maši. Pa precej pogosteje bi izkoristili priložnost očiščenja v kopeli prerojenja drugega krsta pri spovedi. Vendar pa mi veliko raje hodimo po svetu tako, kakor da bi bili osamljene sirote, čeprav je resničnost ravno obratna. A mi sami že vemo, kako je res, ne pa Bog. Spreobrnjenje se začne pri tej osvoboditvi napuha in zavedanju, da je Gospodov Duh vedno nad nami, ker nas je mazilil. Smo podobe Kristusa-Maziljenca in nosimo njegovo ime. Zavedajmo se tega. 

Objavljeno v tedniku Novi glas