petek, 13. september 2024

Znamenja svete navzočnosti

Il Timone na podlagi francoskih poročil sporoča, da se je v Franciji, v cerkvi Saint-Omer, ki jo je uničil požar, rešilo Najsvetejše.

Požar je izbruhnil v ponedeljek, 2. septembra, plameni so požrli zgradbo, zvonik zgodovinske cerkve v Saint-Omerju na severu Francije, zgrajene sredi 19. stoletja in v celoti obnovljene med letoma 2015 in 2018, pa se je zrušil sam nase. Dinamika požara zelo spominja na Notre Dame v Parizu. Po poročanju časnika Le Parisien, so zvečer na dan požara prijeli moškega, kot je sporočil tožilec iz Saint-Omerja, Mehdi Benbouzid. Gre za 39-letnega moškega, rojenega leta 1985, ki naj bi bil v preteklosti že večkrat obsojen, in je oblastem že znan zaradi podobnih „uničevalnih dejanj z ognjem“.

Za pogasitev požara je bilo potrebnih 120 gasilskih enot. Pozitivno je, da nihče ni bil poškodovan, vendar je moralo 57 ljudi, ki so živeli v bližini cerkve iz previdnostnih razlogov zapustiti svoje domove. „Zelo sem čustvena in ne vem, kako naj to izrazim. Sina sem morala evakuirati z rjuho, ker je videl ognjeni dež, bilo je precej impresivno,“ pravi Angela. Približno deset sosedov se v ponedeljek zvečer ni moglo vrniti domov. Nekateri farani so se želeli spomniti svoje navezanosti na cerkev, tako kot Jacqueline: "Vse sem opravila v tej cerkvi, bila sem krščena, prejela sem birmo, prvo sveto obhajilo, poročila sem se." „Pravkar so jo obnovili, zato mi gre na jok,“ pravi Éric.

V zgodbi je še ena tiha pozitivna stvar. To pa je razvidno iz izjave duhovnika cerkve, Sébastiena Roussela, ki je izjavil, da je bila rešena „najpomembnejša stvar“. Prefektura je namreč izjavila, da je bila „aktivirana enota za varovanje sakralnih del“ in da je bilo „20 bogoslužnih predmetov“ najdenih in rešenih. „Najpomembnejša posodja so bila rešena,“ je še dejal župnik, „poleg tega najpomembnejša stvar, Najsvetejši zakrament, ni bila prizadeta, dobili smo ga nazaj in smo lahko Gospoda prenesli v drugo cerkev.“

V zadnjih urah je prišla novica, da naj bi Sébastien Roussel vstopil v gorečo cerkev, da bi s tveganjem za svoje lastno življenje rešil Najsvetejši zakrament iz tabernaklja. „Informacija se je razširila tudi v Združenih državah Amerike, vendar zgodba ni povsem točna,“ ponižno pojasnjuje župnik. “Res je, da sem prosil gasilce, naj zavarujejo Kristusovo telo, vendar nisem tvegal vsega. Nisem superjunak.“ 

Imeli smo že priložnost poročati o podobnih zadevah, ki jih je seveda vselej ogromno, a v medije pride le sem pa tja kako poročilo. Najboljši vir je še vedno christianophobie.fr, kjer najdemo poročila iz Francije in sveta.

Narobe bi bilo metati krivdo le na te posamezne vršitelje dejanj, kolikor je bolj treba opozoriti na protikrščansko ali protikatoliško miselnost, ki jo najdemo po teh nekdaj katoliških deželah, pa seveda tudi drugod. O vsem tem se lahko več prebere v enem od preteklih zapisov. Vsekakor pa moremo pohvaliti župnika in še koga, ki še imajo nekaj vere v resnično navzočnost, lahko pa tudi rečemo, da naš Gospod še vedno sporoča, da je med nami resnično navzoč in nas ni zapustil - to nam kaže prav po teh znamenjih. Ne smemo pozabiti, da sv. Janez besedo "znamenje" uporabi za čudež. 

Ni komentarjev: