nedelja, 30. avgust 2009

Od zunaj in od znotraj

Tokrat malo drugačna smer razmišljanja. Predstavljajmo si, da smo sredi predvolilnega boja. Vsaka od strani, pa naj bo leva ali desna, vedno obljublja, da bomo rešili državo, če bomo le izpolnili vse reforme, ki jih napovedujejo, in sicer do potankosti. Potem gremo in obračamo in izpolnjujemo reforme, delajo se novi in novi zakoni, pa še vedno stvari gredo po starem.

Oblastniki se potem vprašajo, kaj je temu botrovalo. Pridejo do odgovora, da zagotovo nismo do potankosti izpolnili vsega, kar so nam zapovedali. Podobno kakor tudi menijo zdravniki, da zagotovo nismo redno in ob natančno določenih nam urah nismo jemali predpisanih zdravil, ko se naše zdravje ne izboljša.

Če preidemo na promet, se jemlje strožje in strožje zakone, da bi ljudje vozili pametneje in se ne pobijali, ko pa se stanje ne izboljša, je treba še strožji zakon, ker se niso dovolj strogo vozniki držali prejšnjega.

In tako se vse ponavlja kot lajna, ljudje pa nismo nič boljši, pa čeprav bi na zunaj izpolnjevali natančno vse zakone.

Tista prava reforma namreč prihaja le od znotraj, od koder prihaja tudi naša pokvarjenost. Če ne spreobrnemo najprej svojega srca, ne moremo izboljšati sveta. Bili so že na svetu mnogi, ki so mislili, da se "novega človeka" da ustvariti samo z zunanjimi prijemi, a ni šlo.

Zatorej nam Jezus pravi, da je treba začeti od znotraj, pri samem sebi. To se namreč potem pokaže tudi na zunaj. Ni dovolj fasada, ampak vsebina.

5 komentarjev:

Lojze Potočnik pravi ...

Lepo misel si napisal Andrej. Naš pokojni zdravnik v Žireh, kjer je delala moja stra mama, me je nekoč vprašal ob koncu šole: Kateri pujsek prileti prvi h koritu, če jih prebarvaš iz rdeče v črno? Ne vem sem mu odgovoril. On pa mi je rekel, da isti pujski kot prej.
Tako je pa tudi z ljudmi, ki se obračajo po vetru. Navada je železna srajca, in kakor so v Partiji si gradili kariero, tako sedaj v demokraciji ne morejo veliko izboljšati. Tisti, ki so bili prej v ozadju so tudi sedaj.
Poznam Tovarišico, ki se sedaj hvali, da je gospa, pa vendar še vedno enako dela, čemu!
Ljudje se v prometu obnašajo tako kot živijo. To sem slišal od psihologa na enem seminarju od prometa. Kaj potem zakoni?
Pa lepo nedeljo ti želim.

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Kaj imajo veze pujski, obračanje po vetru ipd.? Koga zanimajo tovarišice iz Žirov?

Objava govori povsem splošno o raznih "izmih" in nič o obračanju po vetru! Ne vem, ali morda pišem preveč nerazumljivo, ali kaj?!

Ne vem, kako je mogoče tako zelo udariti mimo od bistva neke objave.

Lojze, se zahvaljujem, da stvari bereš in komentiraš, a se mi žal zelo pogosto zdi, da ne razumeš, kaj sem želel povedati v objavi. Pa brez zamere, a rajši povem direktno stvari!

Aljoša pravi ...

Objava se mi zdi odlična primerjava stvarnosti in stanja. Tudi ta aktualizacija evangelija ti je odlično uspela! :)

A bi kaj pomagalo, če bi nekaterim politikom dali osvežilne robčke za roke, da si jih "sfrišajo" po umazanih poslih?

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Ma, vsi smo prowzaprow žrtve tistega padca, tako krhki... Je pa res, da se tistemu, ki se pokesa, ki prizna napako, odpusti - morda bi bli osvežilni robčki prava spodbuda.

Aljoša pravi ...

Potem bi hitro vedeli, da tistemu, ki dišijo roke po robčkih ... :)