sreda, 12. november 2008

Nekoliko o drogah

Verjetno ne bom povedal nič novega, ali pač. Morda smo na nekatere stvari premalo pozorni. Lahko bi na tem mestu govoril o novih oblikah zasvojenosti, a ne bom. Zanimajo me trde droge. Ena še posebej - kokain.

V zadnji številki Reporterja sem namreč prebral po mojem nekoliko zastarelo mnenje, da je namreč kokain droga elite. Že mogoče, da je pri nas še vedno največja poraba heroina, a najbrž v tem času ta upada tudi pri nas in se umika belemu sorodniku.

Že pred časom sem v dnevniku Avvenire prebral, kako se je znižala cena kokainu. Začeli so namreč delati mini doze, ki ne stanejo niti dvajset evrov, napoved pa je bila, da naj bi cene še padle in naj bi potem za ta mini odmerek odšteli kolikor odštejemo za pico v Italiji, ki je še vedno za evro ali dva dražja kot v Ljubljani. Finta tu najbrž ni le v tem, da gre pri tem le za drogo, kolikor je v teh mini dozah to bolj poživilo.

Potrdilo za to sem našel v uspešnici Roberta Saviana Gomora (Gomorra), ki jo trenutno prebiram. Mafijski klani v kampaniji namreč heroina malodane več ne prodajajo, ampak skušajo narediti kokain bolj splošno dosegljiv. Uporaba te droge pa je bolj v smislu poživila, saj delavci lahko dlje delajo, šoferji dlje vozijo...

O vedno večji priljubljenosti kokaina pa smo lahko brali tudi pred kratkim v brezplačniku Žurnal24.

Razumem torej, po eni strani, da ob hollywoodskih filmih, kjer se bogataši "filajo" s kokainom pride na misel, da je to droga elite, toda, ali to ob ceni pice še lahko trdimo? Da ne bomo tako kratkovidni in bomo nekega dne svojim otrokom, v dobri veri, namesto za pico, dali denar za kokain?

3 komentarji:

Lojze Potočnik pravi ...

Prava tema za današnji čas. V ponedeljek mi je fant (natakar)v enem od lokalov v Žireh povedal, da je v Sloveniji sedaj več kokaina, kot ostalih drog. Ker se zanimam, kaj delajo policisti in njihovi Tajni policijski sodelavci sem prišel do podatka, da so nekateri njihovi vpleteni v trgovino z drogami. Primer smo imeli pred letom na Policiji v Kopru, ko je njihov kriminalist imel v Firenca (Italija), kar pribl 9 kg droge.
Kaj naj rečem ob teh primerih? Zakaj smo tiho?
Danes je bilo na TV SLO 1, daj na območju Maribora med petnajstletniki (15)! najbolj pogosta droga KOKAIN. Če bodo samo jamrale socialne službe, novinarji tiho in policija zraven samo stoji, ne bo nič? Problem so razbite družine in mediji, ki propagirajo anarhijo! Je pač tako v naši levo-liberalni družbi. Lp

Kaplan Marko pravi ...

Težko je biti pameten, ko gre za droge. Mularija ve, da so nevarne, ne pa, da so tako nevarne, kot so. Danes je našim birmancem pričeval en ozdravljeni narkoman. Vsi so imeli uha pokonci, še muha se je slišala. Slejkoprej bodo prišli do droge, se soočili z njo. In sami bodo morali reči ne. Še vedno je pomembna odločitev.
In kolikor sem razbral iz pripovedovanja tega narkomana, se vse začne ŽE PRI TRAVI. Tako da je skoraj vseeno, ali gre za travo, heroin ali kokain. Ko je prepozno, je že težko priti nazaj. To o zmanjševanju pa je samo trgovska poteza. Hvalabogu, da nisem trgovec. Ne bo jim lahko na zagovoru ob koncu sveta...

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Seveda se začne že pri travi, oziroma že pri alkoholu. Seveda ni bil moj namen biti pameten, ampak sem želel opozoriti na neke 'novosti' na tem krutem trgu. Na straših je seveda, da se svojim otrokom dovolj posvetijo in, da svoje energije vlagajo v vzgojo otrok. Sicer se res lahko zgodi to, kar sem rekel na koncu prispevka. Beg v svet omame je danes že nekaj vsakdanjega, vprašanje je le, kam se kdo zateče. Se še spomniš, koliko časa sem v prvem letniku bogoslovja vnovčil za FIFO? LP