petek, 6. januar 2012

sv. Trije kralji - po zvezdah do Boga

V začetku Matejevega evangelija najdemo tisto zgodbo o Modrih z Vzhoda, ki jih je šele kasnejše krščansko izročilo napravilo za tri kralje, jih poimenovalo kot Gašperja, Melhiorja (Miha) in Baltazarja (Boltežarja). Kakor pove pravilno krščansko ime praznika, gre za »Gospodovo razglašenje«, saj modri simbolizirajo poklon celotnega človeštva Mesiju. V resnici so bili ti možje astrologi iz Kaldeje, ampak to so bili resni znanstveniki. Danes vemo, da je šlo pri "zvezdi", ki so jo videli, skoraj zagotovo za združitev jupitra in saturna v ozvezdju rib, ki je zelo zelo svetla. Po babilonski astrologiji je to pomenilo oznanilo hebrejskega Kristusa. Raziskave so pokazale, da je veljal, po isti modrosti, jupiter za božanski planet, saturn za Izraelov planet, ozvezdje rib pa je predstavljalo nebeški kraj mesijanske dobe. Od tod torej znamenito popotovanje tistih zvezdoslovcev, ki jih Jožef in Marija nista napodila kot "vraževercev", ampak sta od njih sprejela darila – Bog je njihovo iskreno iskanje izkoristil, da jih je pritegnil k sebi. Podobno kot Izraelci, so tudi »Modri z Vzhoda« iskali bolj tisto človeško in politično figuro, ne pa Božjega sina, kot smo rekli zgoraj, prišli pa so do presenetljivega odkritja – našli so Boga, in to pravzaprav sredi svojega vsakdana, ki je bil posvečen raziskovalni dejavnosti. Tudi nam kažejo, kako lahko Boga srečamo sredi vsakdanjih opravil, ki pa jih moramo opravljati zelo resno in zavzeto.   

sv. Trije kralji v baziliki sant'Appolinare nuovo v Ravenni
Šlo je torej za resno raziskovalno dejavnost, za upoštevanje znamenj na nebu, kakor tudi Jezus sam pravi: "Znamenja bodo na soncu, luni in zvezdah" (Lk 21,25 sl). Sveti Trije Kralji so torej bili pozorni na ta znamenja (znamenja časov pravzaprav) in so tako našli in slavili Gospoda in Odrešenika človeškega rodu. Ko pa so enkrat srečali Boga, so šli »po drugi poti«, tudi v svojem življenju.

Danes pri astrologiji pravzaprav ne moremo več govoriti o znanosti, ampak večinoma tu razni šarlatani in prevaranti izkoriščajo pregovorno ljudsko naivnost in vraževernost za svoje slabe namene in koristi. Znani publicist Messori je, ko je delal za turinski dnevnik 'La Stampa', ob bolezni službenega »astrologa« kot mlad novinar dobil nalogo, da piše horoskope. Svojo domišljijo in sposobnosti je spretno izkoristil za vsakodnevno pisanje tovrstnih zadev, ki jih danes mnogi žal jemljejo vse preveč resno in se na ta način odpovedujejo svoji svobodni volji pri odločanju. In zakaj je lažje prisluhniti tovrstnim zadevam? Ker povejo ljudem tisto, kar hočejo slišati. Božja volja je, nasprotno, pogosto tisto, kar ljudje težko slišimo: »Trda je ta beseda, kdo jo more poslušati?«

Objavljeno v Novem glasu

2 komentarja:

MMT pravi ...

Ta dogodek je čudovit povod za razmišljanje o srečevanju ljudi različnih kultur med seboj, pa tudi za sobivanje vere in razuma/znanosti. Poklon treh modrih (ali koliko jih je pač bilo), bi moral biti arhetip obnašanja sodobnih znanstvenikov in teologov. Čeprav so bili ateisti ali agnostiki in so znanosti pripisovali velikanski pomen, niso izključevali prisotnosti presežnega, božjega, v svojem življenju. Morda se po "poklonu v Betlehemu" nihče od njih ni spreobrnil, so pa bili bogatejši za spoznanje več. Zame je to sporočilo pomembno, ker tako verniki kot znanstveniki, agnostiki, ateisti ali kdorkoli, moramo iskati poti povezovanja in skupnega bogatenja.

Današnja astrologija je pač ena od tržnih niš, produkt new age-a in hkrati krik sodobnega človeka, da potrebuje duhovnost. Na tej strani pa je poteza "duhovnih", da jim dajo nekaj močnega, jasno besedo, ki bo to lakoto nasitila. Ni lahko, je pa potrebno.

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

V tem oziru je evangelij jasen, saj je prav eno od glavnih sporočil ta univerzalnost odrešenja. Modri so bili dobri v tem, da so ugotovili tisto, kar pravi Pascal, kako je najvišja stopnja razuma ta, da spozna, kako ga mnoge zadeve presegajo. Lahko bi tudi oni, glede na svoj odličen položaj, ostali pri tem, saj so bili spoštovani, pametni in bogati, pa vendar so ugotovili, da to ni vse v življenju. Tudi današnji človek potrebuje 'Kristusovo zvezdo', zvezdo evangelija.