ponedeljek, 7. december 2009

Pripravimo mu pot


Dragi prijatelji, naj se najprej opravičim, ker prispevek objavljam šele sedaj, ampak prej nisem našel časa - bolje rečeno, nisem si ga vzel. Pa vendar sem si želel z vami deliti misli, ki so mi ob nedeljski Božjki besedi rojile po glavi.

Neki puščavski oče je dejal, da če dajemo svinjam in bratom vse, kar želijo, dobimo dobre svinje in slabe brate. V tej misli je na duhovit način povedana velika stvarnost, ki jo še posebej lahko opazimo v današnjem času. Ta je naravnan na takojšnjo zadovoljitev potreb, hotenj, hrepenenj. Dejstvo je, da imamo vsi želje, sanje, hrepenenja - tako je tudi prav. Vsi se tudi čutimo neizpolnjeni, čutimo, da nekaj potrebujemo, iščemo odrešenje. Dogaja pa se, da želimo vse to dobiti takoj, v samem trenutku, ko nam pride na misel... kadar to začutimo. Prevečkrat to rešujemo na nepremišljen in površen način.

V evangeliju najdemo nek drug način, ki je zaobjet v besedi pot. Do vsake uresničitve, odrešitve, izpolnjenja namreč ne pridemo kar iznenada, ampak postopoma, do tam nas vodi pot. In zakaj naj bi bila ta pot gladka in ravna? V antičnih časih so do svetišč, do templjev, vodile posebne poti 'Viae sacrae', ki so bile še posebej ravne in gladke - božji pisatelj nam torej želi povedati, da naše poti še niso primerne, da bi prišli do Odrešenika, do Jezusa Kristusa oz. natančneje, da bi ga lahko na tej poti srečali, ker tudi on prihaja k nam. Zagotavlja nam, da ga bomo srečali, da pa bo za to treba še pošteno delati, še pošteno kopati, gladiti in tlakovati pot, ki vodi do njega in po kateri on prihaja k nam.

Zavihajmo torej rokave - obljubljeno nam je bogato plačilo.

2 komentarja:

Kaplan Marko pravi ...

eh, saj ni treba, da so gladke ... da se le da hoditi po njih ;)

ana od srca pravi ...

Kakšna misel:
Če dajemo svinjam in bratom vse, kar želijo, dobimo dobre svinje in slabe brate!

In če damo otrokom vse ...?

Želim vse dobro! :-)