četrtek, 3. december 2009

Ali je takih Nebeško kraljestvo?

«Transvestiti in homoseksualci ne bodo nikdar prišli v Nebeško kraljestvo». Tako je dejal mehiški kardinal  Javier Lozano Barragán, bivši Predsednik Papeškega sveta za zdravstvene delavce, torej nekako bivši vatikanski «minister za zdravje». Barragán je to izjavil v intervjuju za internetno stran «Pontifex», svoje izjave je potem potrdil še za italijansko tiskovno agencijo Ansa. Na vprašanje o tem, kaj misli o homoseksualcih in transvestitih, je za internetno stran kardinal ponovil: "Ne bodo vstopili v Nebeško kraljestvo in tega ne pravim jaz, temveč sv. Pavel".


To novico v današnji številki dnevnika 'Il Giornale' navaja vatikanist Andrea Tornielli in jo komentira tako, da nakaže, da ni Barragán tisti, ki naj sodi, kdo bo vstopil ali ne v Nebeško kraljestvo, niti, katerim kategorijam ljudi naj bi le-to bilo zaprto, toliko bolj potem, ko je Jezus farizejem, ki so se imeli za čiste, dejal, da bodo javni grešniki in prostitutke v Nebeško kraljestvo prišli pred njimi. Cerkev ima seveda prav, da obsoja homoseksualne ideologije, ne sme in ne more pa zapirati nebeških vrat homoseksualcem in transvestitom, kajti ta sodba, hvala Bogu, pripada le Bogu samemu in Cerkev je vedno učila, da vse do zadnjega ostaja možnost spreobrnjenja in kesanja nad lastnimi grehi ter prošnje za Božje usmiljenje. Barragán je teolog in Tornielli skoraj ne more verjeti, da bi lahko izjavil kaj takega - pravi, da je zelo mogoče, da so takšne izjave plod sinteze, ki jo je napravil avtor intervjuja, saj Cerkev ponavadi vedno razlikuje med grehom in grešnikom.

Po mojem mnenju je to seveda mogoče, vseeno pa je možno tudi to, da ima kardinal tudi v resnici takšno mnenje. Kardinal Katoliške Cerkve bi moral paziti, kaj izjavlja v javnosti, pa tudi na to, da so izjave jasno in natančno razumljene, brez napačnih interpretacij. 

5 komentarjev:

Aljoša pravi ...

Morda drži kardinalova teza, da razni -seksualci bodo prišli pred zaprta nebeška vrata, toda s ponižnim trkanjem in čakanjem verjetno bo dobri Gospod ta vrata tudi odprl.

Ne vem pa kaj bo dobri Gospod rekel in storil tistim, ki so v Njegovem imenu plenili med ubogimi vdovami, podpirali mafijska združenja in bili aktivni člani kriminalnih organizacij. Seveda, v imenu "dobrodelnih" namenov.

Mnenje cenjenega gospoda, čeprav kardinala, še ne predstavlja teološkega nauka, niti nauka Cerkve. Nekdo ki na hierarhični lestvici za stopničko višje kakor kardinal, papež Benedikt XVI., je dejal, da "vsak se bo zveličal na sebi lasten način". Utemeljitev? Toliko kolikor je ljudi, toliko je načinov, da pridemo do nebeškega kraljestva.

Potrebujemo še kaj drugega kot to?

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Drži, a je zelo pomambno, da taki gospodje širijo nauk Cerkve, ne sme izpasti, da tako uči Cerkev, če to ni res. Vsaj poudariti bi taki morali, da gre za njihovo osebno prepričanje. No ja, v Italiji se to konča na tak način, ker novico objavijo in komentirajo kompetentni novinarji - kako bi bilo pri nas?

Milena Miklavčič pravi ...

Nekoč, pa niti ni tako dolgo od tega, sva se pogovarjala z nekim duhovnikom in on je tarnal, zakaj so cerkve vedno bolj prazne in zakaj imajo različni "duhovni voditelji" vedno bolj polne svoje ala harekrišna krožke. Moj odgovor je bil zelo preprost:"Zato, ker oni vedo, da današnji Človek potrebuje hrano za dušo in če mu jo ti, ki nenehno nekaj zidariš, pa na bijaš na vrata farovža uradne ure, ne moreš dati, gre drugam...."

Duhovniki se danes (se morda morajo???) odločno preveč ukvarjajo s statistiko kot da je tisti, ki hodi vsak dan v cerkev, "boljši" od onega, ki te "navade" sicer nima v krvi, je pa drugače zelo dober kristjan....
Tudi sosed Polde, ki dela "črtice", zategadelj NI najboljši vaški ljubimec...
:-)
Skratka, hotela sem reči le to, da bi morali na sočloveka gledati skozi njegova dela in skozi njegovo dobroto...
Žal je t. i. elitnega farizejstva vedno več....in ne manj....

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Zato pa je zelo pomembno, da bi duhovniki imeli jasno identiteto - kaj in kdo so, in kakšno je njihovo poslanstvo. Zidarjenje ipd. zadeve so odlična priložnost za beg od resničnosti in konkretnih nalog.

Pridigati in razglabljati je enostavno o takšnih stvareh, pridigati s podlago, z življenjem, z deli - to je veliko težje in nekaj zahteva. Jezus je najprej videl človeka, ki ga potrebuje, ki potrebuje odrešenje, potem pa je tista oseba sama prišla do tega, da je spoznala svojo grešnost, zablodo, potrebo po spreobrnjenju...

Lojze Potočnik pravi ...

Nihče ne ve, kaj nas bo Gospod vprašal pred vrati nebes. Verjetno ne po priznanjih raznih tekmovanj in kakšno diplomo imaš.
Transvestit? O teh ne vem kaj bi rekel. V osnovni šolisem imel sošolca iz drugega oddelka, ki naj bi bil tak. Zato ni hodil k nam fantom na telovadbo in tudi ni šel v vojsko.
Je pa res, da tako mnenje visokega cerkvenega uradnika ima neko težo na Cerkev. Se strinjam z Aljošo kartrdo papež Benedikt XVI.
Lepo nedeljo ti želim.