Cerkveni in
družbeni antislovar (40b)
Že zadnjič
smo začeli s to posebno obliko morale, ki je danes pri delu prebivalstva
nadomestila prejšnje oblike. Še enkrat naj povemo, da nimamo v bistvu nič proti
temu, da se nekdo odloči, da se bo prehranjeval izključno rastlinsko, vendar
pod pogojem, da se ne postavlja zaradi tega za moralno boljšega od drugih, ker
je to težava, kot bomo videli. Idealno bi bilo sicer prehranjevanje z lokalno
pridelano hrano in s hrano, katere izvor ni vprašljiv.
Pri tovrstni »morali«, o
kateri govorimo, namreč ni pomemben odnos do človeka in okolja, kolikor bolj
zvestoba nekim načelom za vsako ceno, rado pa se dogaja tudi to, da je
veganstvo povezano z animalizmom, mesto človeka pa potem zasedejo živali. Od
zadnjič omenjenih živil zaseda prvo mesto kvinoja, ki jo imajo za eno od
najbolj hranljivih živil, pogosto pa je uporabljena v veganskih dietah zaradi
visoke vsebnosti beljakovin. Pridelujejo jo v dveh najrevnejših državah Južne
Amerike, Peruju in Boliviji, odkar so jo pa odkrili v »etičnih dietah«, je
zadeva življenje tamkajšnjih prebivalcev obrnila na glavo. Med letoma 2006 in
2011 se je cena potrojila, tako da je dosegla tri tisoč evrov na tono, vendar
pa lahko najžlahtnejši vrsti, kraljevska rdeča in črna, staneta tudi več kot
štiri tisoč in več kot osem tisoč evrov na tono.
Zato so v Boliviji
pridelovalci spremenili prehranjevalne navade prebivalstva, saj je kvinoja
postala preeč dragocena, da bi jo jedlo domače prebivalstvo, pa čeprav je to
delalo več tisoč let. Namesto tega kvinojo seveda raje prodajajo ali menjujejo
za Coca-Colo, industrijske slaščice in druge zahodnjaške proizode –
globalizacija ne prizanaša. Zadeve so resne tudi glede lokalnih tolp, ki se med
seboj bojujejo za nove prideloalne poršine, ki jih pridobiajo še s pomočjo
dinamita. Tudi t.i. »biotska raznovrstnost« pridelkov se je morala umakniti
monokulturi kvinoje, saj za kmetovalce ne bi niti imelo smisla delati drugače.
V Peruju zadeve niso nič drugačne, saj kvinoja stane več kot piščanec in
štirikrat več od riža. Ravno kvinoja je prej poskrbela, da revno prebialstvo
prej ni bilo tako močno podhranjeno, sedaj pa je podhranjenost močno prisotna,
še zlasti med otroki, saj jih je kar 19,5 % kronično podhranjenih. Tako je v
teh deželah prišlo do paradoksa, da je v deželah izvora postalo ceneje pojesti
hamburger multinaconalke, medtem ko bogati Američani in Evropejci lahko pojejo
moralno nesporni, etični, zdravi in za okolje vzdržni veganski burger iz
kvinoje. Kot dodatek lahko damo majonezo iz anakardov, o katerih pa bomo
spregovorili prihodnjič.
Objavljeno v tedniku Novi glas
Ni komentarjev:
Objavite komentar