sobota, 1. oktober 2011

Stoječi navali smeha

Nekoliko o stand-up komediji

‘Stand-up’ (beri stend-ap; iz angleščine vstati) je oblika komedije, pri kateri komik nastopa pred občinstvom v živo. Najbolj slavni komiki pa svoje daljše nastope tudi posnamejo in izdajo v obliki DVD-ja. Pri nas se ta zvrst komedije začela uveljavljati komaj v zadnjih petih letih. V ZDA in Veliki Britaniji pa je stand-up priljubljen že več deset let. Njegove korenine pa v Angliji segajo celo v 18.  stoletje, čeprav je današnjo obliko dobil v ZDA kmalu po koncu druge svetovne vojne.Prizorišče so navadno razni lokali, tako da si publika lahko med predstavo privošči pijačo ali prigrizek. Seveda pa stand up komiki lahko svoj nastop opravijo tudi v gledaliških dvoranah, na porokah in raznih prireditvah.

Skozi smešne zgodbice, kratke šale in t.i. one-liner-je (šale v eni povedi), se komik predstavlja občinstvu. Za razliko od komičnih teatralnih iger, kjer je nastop vedno enak, ne glede na občinstvo, se mora stand-up komik odzivati občinstvu. Velikokrat komik sprašuje ljudi v prvih vrstah o njihovi službi in drugih zanimivostih iz njihovega življenja, te pa nato uporabi v svojih šalah.

Šale si stand-up komiki pišejo sami. Preden pa jih uporabijo pred mikrofonom, jih ponavadi preizkusijo na prijateljih. Šale pa so narejene tako, da se občinstvo hitro odzove nanje s smehom, ploskanjem, žvižganjem in razno raznimi drugimi zvočnimi odzivi. Če je nastop dolgočasen, se marsikdaj se zgodi, da se kdo iz občinstva negativno odzove na šale nastopajočega. Takim članom občinstva pravimo “heklerji” (iz ang. hackle – razmesariti). Komik mora znati v takih primerih dobro improvizirati, da lahko zaničevanje gledalca spremeni v šalo.

V začetku so šale temeljile predvsem na stereotipih. Dandanes pa se komiki poslužujejo raznih besednih iger, politične satire, lastnih življenjskih izkušenj in prigod ter opazk glede stvari, ki se jim zdijo nenavadne.Ker je ta zvrst zelo priljubljena v ZDA in Veliki Britaniji, je znanih imen veliko. Lahko bi celotno stran časopisa porabil samo za naštevanje imen. Zato bom poskušal našteti le nekaj najbolj znanih mednarodnih komikov, ki so meni osebno pri srcu. Začnimo, pri Jerryju Seinfeldu (na sliki), ki je celoten svet navdušil s svojim observacijskim humorjem s humoristično nanizanko, v kateri je igral samega sebe. Na nastopih kontroverznega Jimmyja Carra se občinstvo lahko samo sebi čudi, kako se smeji šalam s tematiko, ki bi jo v vsakdanjem življenju označili za popolnoma neokusno. Legendarni George Carlin je svet prevzel s svojim ciničnim humorjem, televizija HBO je posnela in predvajala več kot deset njegovih več kot eno uro dolgih nastopov.

Marsikdo svoje nastope obogati s čarovniškimi triki, igranjem na inštrument, petjem in raznimi pripomočki, ki pripomorejo k temu, da občinstvo šale lažje spremlja.Dolžina nastopa ni določena. Nekateri nastopi trajajo le pet minut drugi tudi več kot uro. Navadno se čas nastopa podaljšuje, ko komik postaja bolj izkušen. Nekateri komiki v tujini porabijo več let, da pripravijo materijal za eno-urni nastop. To pa pri nas ni izvedljivo, saj je zaradi majhnosti naše države malo lokalov, kjer lahko komiki nastopamo. Tako smo slovenski komiki primorani svoj material ves čas obnavljati, da se ne bi začeli ponavljati.

V Sloveniji le malo komikov nastopa samih, saj se večinoma prirejajo večeri stand-up komedije, kjer se skozi večer zvrsti več komikov. Vedno na tak večer organizatorji ponujajo t.i. ‘odprti mikrofon’,  da  dobijo priložnost tudi začetniki v teh vodah. Novinci ponavadi dobijo prostor za 5-10 minutni nastop, izkušeni komiki pa nastopajo od 20 minut do ene ure. En komik pa celoten večer povezuje in skrbi za smeh med nastopi.

Najbolj znani slovenski komiki so: Vid Valič, ki ga zadnje čase poznamo predvsem kot voditelja oddaje Slovenija ima talent, drugače pa je Vid v Sloveniji eden od pionirjev na tem področju. Tin Vodopivec, ki po stilu najbolj spominja na znamenitega Jerryja Seinfelda, je prvi Slovenec, ki je dobil priložnost nastopati v znamenitem londonskem Comedy Store-u. Andrej Težak – Tešky, ki je verjetno eden od nabolj dejavnih na področju organizacije nastopov in širjenja te zvrsti po Sloveniji. Boštjan Gorenc – Pižama, ki vsak mesec vodi radijsko oddajo NaVal Smeha na Valu 202, v živo iz ljubljanske Cvetličarne. Dušan Tomić, ki je zmagovalec letošnjega natečaja Stand-up komik leta.

V sloveniji je prizorišč trenutno dokaj malo. V Ljubljani si lahko ogledate stand-up v Cvetličarni vsak ponedeljek, v Siti teatru vsak četrtek, v Gromki enkrat mesečno. Kot prizorišče služijo tudi razni mladinski centri po Sloveniji, npr. Brežice, Celje, Krško, MC Patriot Konjice; stand-up si lahko ogledate tudi v POP baru v Slovenj Gradcu, v Satchmo-ju v Mariboru vsak drugi četrtek, v Zlatem polju v Kranju enkrat mesečno. Dvakrat letno je organiziran festival stand-up komedije Panč. Poletni Panč se dogaja na ljubljanskem gradu, zimski pa poteka simultano v Ljubljani in Mariboru.Za vse, ki vas zanima stand-up in bi radi pridobili znanje s tega področja, pa komika Tin Vodopivec in Andrej Težak-Tešky enkrat letno organizirata Panč akademijo. To je trimesečni tečaj stand-up-a, na katerem se nadebudni komiki lahko naučijo, kako sestavljati šale, kako nastopati in drugih veščin povezanih s to umetnostjo. Poleg tega mladi komiki dobijo priložnost nastopati z bolj izkušenimi komiki po vsej Sloveniji.

Jure Vončina

Objavljeno v zadnji številki priloge Novega glasa 'Bodi človek'.

Ni komentarjev: